Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2018 15:49 - 17 ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА ХРАНЕНЕТО ОТ ИВАН НЕУМИВАКИН
Автор: rodoqna Категория: Други   
Прочетен: 545 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.06.2018 18:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 1. Яжте по-малко, еднородна, прясна, предимно растителна храна. Ограничете сладкото и пушеното. 

2. Съотношението на продуктите трябва да бъде следното: растителна храна 50-60 %, колкото повече е суровата, толкова по-добре. Въглехидрати - 20-25 %, белтъчини - 15-20 %. С възрастта делът на растителната храна трябва да нараства, мазнините да бъдат до 5-10 %, като се дава предпочитание на топеното масло, свинската мас, растителното масло, но прясно, семките и орехите. За подправка да се използват различни видове оцет.

3. Ако искате да си осигурите здраве и „сладък" живот, употребявайте повече горчиви храни (подправки, вратига, коприва, пелин, лук, чесън и др.)
Искате ли да си осигурите болести и „горчив" живот, употребявайте сладко.

4. Растителната храна да се приема 8-10 минути преди въглехидратната или белтъчната. Като правило въглехидратната храна да не се смесва с белтъчната.

5. Откажете се от пърженото, мазните бульони, прясното мляко, изкуствените и рафинираните продукти (пушени меса, колбаси, сладкарски изделия, бисквити, бял хляб, а захар и сол употребявайте с мярка, съответно до 30-40 и 3 г дневно).

Пушените меса (колбаси, риба) са опасни и с това, че на-пример 50 г пушен салам оказва на организма същото действие като кутия цигари, а шпротите - още повече. Затова хранителните продукти не бива да се опушват и да се пържат, а да се задушават, варят, пекат, готвят на пара.

6. Приходът (обемът на храната) трябва да бъде по-малко, а разходът (движението) повече.

7. Забравете за пиенето по време и веднага след хранене. Течности да се пият не по-малко от 15 минути преди ядене и 1,5-2 часа след ядене. След хранене да се изплакне устата с 2-3 глътки вода или да се използва дъвка.

Стомашният сок и в частност солната киселина са необходими за преработването на храната и колкото е по-груба и по-тежка тя (животински белтъци), толкова по-голяма трябва да бъде концентрацията на киселината. Разреждайки стомашния сок с течности, вие съответно намалявате концентрацията му, както и тази на жлъчката и панкреатичния сок, и силата на киселината вече е недостатъчна за обработката на храната, която няма да се смели по-нататък, а ще гние в червата. Това създава условия за затлачването на организма и появата на заболявания.

Недостигът на солна киселина в организма води до тежки нарушения в работата на цялата храносмилателна система. Това се отразява особено силно на хората в напреднала възраст, при които отделянето на солна киселина намалява до 15 % в сравнение с 20-годишните.
Дефицитът на солна киселина води до нарушения в синтеза на белтъците, калция, желязото, до възможност в организма да навлязат големи количества патогенни бактерии, тъй като стомахът и в частност солната киселина са мощна санитарна бариера. Затова е толкова вредно да се пие вода (течност) по време на ядене и непосредствено след това - течностите значително намаляват концентрацията на солна киселина и дори в храната да се съдържа достатъчно количество от нужните на организма вещества, те не се преработват докрай, което води до недоокисляване и гниене. Рафинираната и сладката храна също са продукти, влияещи рязко върху намаляването на количеството солна киселина.

8. Поради постоянното обезводняване на организма през деня, като се започне от сутринта на гладно, трябва да се изпиват не по-малко от 1,5-2 л леко подсолена вода:1 г сол на 1 л вода, или 1/2 чаена лъжичка без връх на 2 л, като във всяка чаша се добавят 5-10 капки 3 % кислородна вода (при липса на дискомфортни усещания).

9. Пийте само вода, получена чрез топене.

10. Сдъвквайте грижливо храната, докато изчезне специфичният й вкус в устата.Тогава процесът на засищане протича по-бързо и изяждате 2-3 пъти по-малко, а излишните килограми се топят. Колкото по-добре се сдъвква храната, толкова по-голяма е повърхността й и преработката й в стомашно-чревния тракт е по-активна, а загряването й в устата засилва действието на каталитичните ферменти, докато студената храна ги потиска и увеличава затлачването на организма. Никога не стискайте зъби, защото челюстите са електроди, които при съединяване дават „на късо" на фино енергийно ниво, което се отразява на дейността на мозъка.

Зле сдъвканата храна, особено при съчетание от белтъчини и въглехидрати, а следователно недобре преработена, спомага за появата на патогенни микроби и бактерии, които се хранят с гниещи белтъци и образуват сероводород, амоняк и метан. Мнозина знаят колко са мъчителни понякога ситуациите, свързани със засиленото газообразуване, което е средно около 1 л (0,5-2 л) в денонощие. Трябва да запомните, че газовете са несмлени белтъци, източник на които са преди всичко месото, яйцата, рибата и млякото. При разделно хранене с превес на растителната храна газовете не създават дискомфорт.

Ако нямате време (което е много лошо за организма), използвайте разделно хранене. Сдъвквате ли добре храната, смесената храна няма да ви навреди особено, доказателство за което са дълголетниците.

11. Не гответе и не сядайте на масата ядосани, ползата от такава храна е малка. Старайте се винаги да бъдете в добро настроение.

12. Процесът на храносмилане е работа, изискваща доста големи усилия, затова е желателно, особено след обилно хранене, да си починете 20-30 минути, но без да спите.

13. Трябва да се храните поне 3-4 пъти дневно, но по малко. По-добре е да пропуснете хранене, вместо да натоварвате стомаха, който също има нужда от почивка. Вечерното хранене трябва да бъде не по-късно от 20 ч. Преди лягане можете да пиете сок, млечнокисели продукти (айрян, кефир) или да ядете плодове.

14. Веднъж седмично правете разтоварващи дни (на плодове или сокове) от 24 до 36 часа или гладуване с прием на получена от топене вода.

15. По време на боледуване до нормализиране на температурата не приемайте нищо освен вода и сокове.

16. Старайте се да правите така, че прясно приготвената храна да се изяжда докрай.Подгряването или използването след няколко часа я прави „мъртва". Нежелателно е приемането на гореща храна и течности - температурата им трябва да бъде в границите на 22-38 °С.

Преминаването към описания режим на хранене отнема от 3 до 6 месеца и в този период ще усетите как здравето ви се връща.

17. Едно от най-често срещаните нарушения в работата на храносмилателната система е запекът, от който зависят много заболявания. За да е изхождането ежедневно, трябва сутрин, до 7 ч., да се пие чаша вода със стайна температура и после на всеки 2-3 часа да се изпиват още по 50-70 мл, което е особено важно за хората в напреднала възраст.

От книгата "Ендоекология на здравето" на Иван Неумивакин и Людмила Неумивакина

Иван Павлович Неумивакин е доктор на медицинските науки, професор, член на президиума на Общоруската медицинска асоциация на специалистите по традиционна народна медицина и лечители, водещ народен лечител в Русия, удостоен с множество награди и държавни отличия. В продължение на 30 години той се занимава с космическа медицина. На основата на комплексните му изследвания е създадена оздравителна система, която включва използването на кислородната вода. Този метод позволява не само да се избавим от много болести без лекарства, а и служи като превантивна мярка.



Тагове:   храна,   здравословна,


Гласувай:
1



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rodoqna
Категория: Други
Прочетен: 8902
Постинги: 3
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031