Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2009 20:18 - Реални ли са основите на атеизма?
Автор: hituc Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4037 Коментари: 7 Гласове:
1

Последна промяна: 20.03.2009 22:47


Реших да направя обективно изследване, доколко атеистите имат реална основа... Темата се оказа доста гореща, но аргументите не винаги обективни. Усетих, че крайностите преобладават и истински диалог много не се получава. Просто и двете страни повтарят своето... Тук по скоро ще посоча няколко проблема с аргументите на невярващите.

Научните аргументи

Значи, доколко тези които отричат съществуването на Бог имат реална основа? Атеистите често използват науката като довод за атаизма си, но много от най-великите учени са открили реалността на Бог най-ясно точно чрез научните си изследвания. Кокото повече науктата разкрива, толко по-ясно се очертава релаността на Творец и Създател зад всичко съществуваще, че дори и зад самото съществуване на природните закони.

"Първата глътка от чашата на прородните науки прави човека атеист, но на дъното на чашата го очаква Бог."

Вернер Хайзенберг, Нобелов лауреат по физика, Антологията “50 Нобелови лауреати и други велики учени за вярата си в Бога”

"Атеистите трябва да са достатъчно смели, за да се противопоставят на бярата в Бог на Нютон и Айнщайн."

Съставителят на Антологията “50 Нобелови лауреати и други велики учени за вярата си в Бога”


Аргументи от психологията
Изследвания от психологията доказват, че отношението към Бог, доголяма степен се определя от връзката с бащата. Най-големите идеолози допринесли с атеистични възгледи са имали неприязън към бащите си. И обратното, видните личноси допринесли идеологически за вярата в Бог са имали дълбоки и сърдечни връзки с бащите си.


Аргумента на историята
Исторически факт е, че идеологията която прие, че "религиите са средство за контрол и манипулация на масите" бе тази на Комунизма, която доведе до 150 милиона жертви в мирно време. Иронията е, че точно комунистическите режими бяха най-големите манипулатори на масите. Не е ли това доказателство, че по-горното "клише" е използвано от атеистите, за да оправдаят съвестта си и продължат с злия си начин на живот без угризения на съвестта!?!

Социологически реалности
При младежите при които се наблюдава “обезверение”, “отчаяние” можем да направим същата аналогия. Най-голям процент от прибягващите към
самоубииство, престъпност, наркотици идват от семейства с разведени
родители или проблеми в семейството. Разбира се, при тези деца и за
вяра рядко е останало място в детството и средата в която са
израстнали. Не случайно, точно тези, които не могат да имат доверие в родителите си нямат вяра и в Бог.

Според мен днес науката дава много по-добра представа за Бог отколкото някои от религиозните представи и концепции. Или както Айнщайн много добре го казва, “Религията без Науката е сляпа”. Често съм се сблъсквал с факта, че невярващите осъзнават същностите неща на Бог, много по-добре от догматично индоктринираните вярващи.

Относно младежите, смятам, че би се изненадал, колко от тези хора в по личен разговор биха ти споделили, че също вярват в някаква сила или космически разум, Бог или както и да го наречем. От друга страна точно измежду най-самонадеяните и отдадени на веселие хора можеш да откриеш хора с дълбоко прикрита вътрешна празнота от която искат да избягат в постоянните празни, уж-весели приказки, и празен самозадоволителен живот. Така че, пак трябва да опрем по-скоро, не до религиозността им, а до семейната среда в която са израстнали, както и характера и моралните ценности които са изградили на тази основа.

В заключение на тези мисли мога спокойно да кажа, че семейството може би е много по-важно от църквите и религиите. Точно в семейството трябва да прежияваме Божията любов - директно във взаимоотношенията помежду си.




Тагове:   семейство,


Гласувай:
1



1. reason - А може би просто атеистите не са с...
22.03.2009 08:45
А може би просто атеистите не са съгласни да приемат всичко, което не разбират, за Бог или създадено от Бог. Както преди хиляди години дъжда го е пращал Бог, така и сега има неща, които уж Бог ги прави, но на науката и трябват време и факти (а и някой с мозък), за да разкрие как става всичко и да бъде обяснението разбрано. Това да не вярваш, че всяко непознато нещо го е направил Бог не значи, че ти куца идеята.
А колкото до учените, които "вярват в Бог" - много по-лесно ще убедиш религиозно общество (да си припомним през кои години са живяли Айнщайн и Нютон и какво ти се е случвало тогава ако не вярваш в Бог) в идеите си, ако кажеш, че Бог присъства там, отколкото ако кажеш, че теорията ти отрича съществуването на Бог. Ето едно такова обяснение от един велик, велик, ама най-велик учен през някой век (който си избереш) около няколко милиона години преди Христа. Той открива, че като търка 2 камъка един в друг, се пали огън. Но тъй като цялото обшество вярва, че всичко го прави Бог, няма как да ги убедиш, че всъщност хората сами го могат. Затова той отива при пещерняците, започва да търка 2 камъка един в друг и казва "А сега Бог се намесва. Помолете му се да запали огън!", те започват да се молят и огъня се запалва. Ето, че Бог е запалил огън на хората.
Приемайки, че непознатото и неразбираемото за нас го е направил Бог, ние само си затваряме очите за всички дребни факти, които подсказват, че и без Бог става, и спираме да мислим как всъщност действа това нещо, само защото имаме готово "обяснение", базирано на много странна идея, която и без друго вече си отива.
цитирай
2. hituc - Науката все повече открива за Бог, но стари концепции блокират обществото да приеме
22.03.2009 15:08
Най-красивото което откриваме, е факта, че Бог ни е направил ние да можем да правим нещата сами... да сме съ-творци! Както всеки родител се радва, че децата му ще могат да станат дори по-добри от него, така и Бог, като Родител на човечеството, ни е дал всичко за да можем самите да творим, изучаваме и контролираме нещата.
цитирай
3. reason - Да, и бог в цялата Вселена с милиарди ...
22.03.2009 17:49
Да, и бог в цялата Вселена с милиарди галактики, пълни с милиарди звезди и планети, се заинтересувал баш от нашата планета, баш от нас. Ама разбира се...
цитирай
4. hituc - Разбира се Бог е Родител на човечеството...
23.03.2009 13:58
Цялата вселена е създадена за нас. Целта на Твореца, като наш родител е била да създаде подходящата среда за нас, неговите деца... където ние да можем да се радваме, откриваме много неща, и също станем творци като него.

Много неща във Вселента, в природата и в жиовтните отразяват човека. Това е така, понеже Създателя първо е замислил нас хората, да бъдем негови обекти на любовта (способни да обичаме, да творим и да разбираме Него и Космоса). А Вселената Той създава по наш образ... за да отразява нашата природа и да ни носи щастие.

Затова някой бе казал, "Без човека цялата Вселена е като музей без посетители" !
цитирай
5. reason - Ама разбира се, че само за нас цялата ...
23.03.2009 20:11
Ама разбира се, че само за нас цялата Вселена, бе, как иначе...
цитирай
6. hituc - Няма да открият интелигентен живот освен на земята
24.03.2009 20:29
Но затова пък, ние ще се разпрострем в бъдещето по други планети...

Но пък в духовния свят има много форми на живот... всичките НЛО са духовни същества, а не от физическия космос! В миналот не са ги наричали извънземни, а "Ангели"... някои от които са добри, други са "Паднали" и влияят към зло!!!
цитирай
7. анонимен - Колко обичам подобни манишулации
24.07.2012 01:20
Винаги когато ми каже някой "той е умен и щом е вярващ, значи има защо" или "ти по-умен ли си от Айнщайн, че да твърдиш, че няма Бог", разбирам, че говоря с идиот. Това кой в какво вярва мен не ме засяга. Аз имам достатъчно мозък в главата си, за да се влияя от авторитети. Нека си влияят тия, които нямат собствено мнение. Иначе това е абсолютна манипулация с учените. Тоя тиквеник, който е писал въпросната книжка с цитати, явно е пропуснал "Айнщайн и вярата", защото там ясно в писма нобелистът пише, че никога не е влагал библейски смисъл, като е употребявал думата "Бог", да не говорим, че не вярва в личен Бог. Дори в статия за списание обяснява как за него Библията е книжка с приказки и след това е залят от гневни писма от вярващи, които го заплашват и дори искат да го изгонят от Щатите. И после пак ми обяснявайте, че точно Айнщайн, видите ли, бил силно вярващ.
Колкото до цитата от Вернер Хайзенберг, никой още не е стигнал до дъното на чашата, за да знае какво има на него.
Нямам проблеми с баща си и въпреки това съм атеист - шах и мат!
Историята сама по себе си показва, до какво е довела религията, в частност католицизма, а контролът на масите го е имало още преди Рим и не случайно "всяка власт е от Бога дадена", та кой би скочил срещу Бог? Колкото до комунизма, там целта да партията да измести Бог. Това, че ги изкарвате вероубийци и едва ли не са проповядвали атеизъм, от омраза към християнството е смешно.
Иначе съм израстнал в нормално семейство, нямам психологически травми и изобщо последното, което ще ми дойде на акъла е да се самоубия, да не говорим, че въобще не съм младеж. Така че някак не се вписвам в "аргументите ти" и съм убеден, че не съм единствен.
Основната причина за атеизмът ми е, че предпочитам да мисля, пред това да вярвам, а това е много неудобно качество за религиозните. За жалост е изчезващ белег в човешките популации.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hituc
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2981180
Постинги: 125
Коментари: 969
Гласове: 359
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930