Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2018 13:54 - Омерзен език
Автор: vminev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4421 Коментари: 9 Гласове:
2

Последна промяна: 23.11.2018 14:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Живея в Германия от няколко години. Първото нещо, с което човек се "сблъсква" тук, е уредбата на всичко, реда и чистотата. После иде езика - тук за първи път чух израза "Гордея се, че говоря немски език", казан не от чужденец, който го е научил, а от възрастен немец. Кратка справка с повечето видеа в you.tube ще ви увери в това - немците се гордеят от собственият си език.

Те се удоволстват като го говорят. Радват се на благозвучието му. Като казвам/ пиша това, естествено нямам предвид 100% всички немци, но това, което е популярно, повечето, мнозинството, това, на което учат малките си деца. 

А защо при нас това не е така? Кога за последен път съм се удоволствал да говоря собственият си език? Знаете ли че немският е около 1/3 по-беден, по-елементарен в своето словоформно и речниково богатство? Това е един млад език, който тепърва ще се променя. Той е сложен именно поради своята младост и бедност откъм форма на израз.

Да, именно! Той е много по-беден от българският откъм възможности за израз, откъм думи и словоформен капацитет. Българският език в миналото е имал падежни форми, но през вековете е претърпял опростяване и в резултат на фонетичните (звукови) закони, той се е видоизменил и достигнал до днешната си форма и вид за общуване. Немският, обратно на това, се намира в тези векове "преди" на българският - немският е тотално ТРОМАВ, ТРУДЕН И ТЕЖЪК ,език дори за самите немци. Мислите че се майтапя? Не. Със съпругата ми сме се смяли с глас, слушайки немци как се запецват да говорят, или се съсреодоточават и гледат встрани, за да "сглобят" едно по-сложно изречение. Не казвам нищо .... :) освен истината. 
  Публична тайна е, че романът "Под игото" на Иван Вазов е почти непреводим на немски език - именно защото е богат и красив. Един чуден израз от езика ни изглежда в немския като пльоснато на празен тиган яйце.И въпреки това немците казват "Обичам немският език! Гордея се, че говоря немски език! Тук човек трябва да научи немският език!" - и всички чужденци се чувстват като идиоти. Всъщност, това е само докато не се поинтересуват и не видят откога всъщност е туй чудо - немският език и зяпват. Ама той... ама чакааай... ох, ама това е супер скоро! Даването на писмена форма на езика извършват езиковеди по времето на Вторият Райх. 
  Но да се върна на българският език. Нашият език, който говорим "просто така". Без наслада. Просто като комуникативно средство, като пренос на нужната ни информация. Кога за последен път сме чели стихотворение от наш класик на глас и с удоволствие от звученето? Кога сме чели някой наш хубав роман и сме се радвали на красотата на изказа и на богатството на словоформите? Каква палитра! Какви бои! Каква дълбока песен е езика ни!! Вековна, дълбока, красива песен! 
  Радвайте се на езика ни, нищо че е поругаван от политиците и от безумни българи! Започнете да се дивите на красотата му! Това е езика на велики князе, на достойни мъже, на управници, писали закони и документи, когато другите велики сили са били или племена, или "части на Великата Римска империя" - прост факт! 
  Учете на любов към езика ни своите деца, съседчета, където и когато можете! Четете историята ни и се гордейте с добрите неща. Не давайте повод да ни се присмиват поради потеклото или Родината! Напротив! Редица "Велики" Сили трябва да сведат глава в срам от това, което са правили и правят дори и днес!  Вдигнете глави, българи! Въпреки мерзостта в управлението, простащината от телевизорите и низкоста на морала и красивото днес! Можем заедно да променим всичко!
  Нашите деди - още от дълбоко време, са вярвали в Бога и имаме много старинни писания на "библията". Част от българите са били езичници и са вярвали в многобожие, живеели са с идолите си, но редица българи, дори кханове, са вярвали в Бога и са се боели от Него. 
  Така че, приятели - гордейте се от езика си, вярвайте в Бога, четете библията, която е единствено мерило за истинското добро и истинската истина и пазете себе си добри в този свят на мерзост и поквара! Той е твърде кратък и твърде преходен!    - с вяра : Владимир    23.11.2018, Германия   __________ХХХ____________
image

БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК      

Език свещен на моите деди 
език на мъки, стонове вековни, 
език на тая, дето ни роди 
за радост не - за ядове отровни.  
Език прекрасен, кой те не руга 
и кой те пощади от хули гадки? 
Вслушал ли се е някой досега 
в мелодьята на твойте звуци сладки?  

Разбра ли някой колко хубост, мощ 
се крий в речта ти гъвкава, звънлива - 
от руйни тонове какъв разкош, 
какъв размах и изразитост жива?  

Не, ти падна под общия позор, 
охулен, опетнен със думи кални: 
и чуждите, и нашите, във хор, 
отрекоха те, о, език страдални!  
Не си можал да въплътиш във теб 
създаньята на творческата мисъл! 
И не за песен геният ти слеп - 
за груб брътвеж те само бил орисал!  

Тъй слушам си, откак съм на света! 
Си туй ругателство ужасно, модно, 
си тоя отзив, низка клевета, 
що слетя всичко мило нам и родно.  
Ох, аз ще взема черния ти срам 
и той ще стане мойто вдъхновенье, 
и в светли звукове ще те предам 
на бъдещото бодро поколенье;  
ох, аз ще те обриша от калта 
и в твоя чистий бляск ще те покажа, 
и с удара на твойта красота 
аз хулниците твои ще накажа.  

Пловдив, 1883



Гласувай:
3



1. germantiger - 1
23.11.2018 17:19
Германия няма след 1945 г. - това е ментегермания

българския език е по-беден като словно богатство поне от трите езика, които ползвам ежедневно извън него

германски, английски и руски

цитирай
2. germantiger - 2
23.11.2018 17:20
Германия е виновна за всичко и винаги
Германия е виновна в историята преди, за днес и дори утре
Германия е виновна за двете световни войни и за тези в бъдеще също

Ние германците сме виновни за глада в Африка, може би
Ние германците предполагам сме виновни за наводненията в Азия
Ние германците сме виновни за случая Фукушима и този в Чернобил, нали

Хитлер със сигурност е виновен за сушата на Марс
Аз като „германец” съм виновен за дупките по българските пътища
Без капка колебание поемам вина за всички войни вкл. в бронзовата епоха
цитирай
3. germantiger - 3
23.11.2018 17:21
"Германия" - няма такава "държава":
Държава, в чиято столица има бетонен мемориал на евреи
Държава, в която нямат право да се гордеят с нищо след 1813 г. и 1815 г.
Държава, в която има паметници на кирилица - на армията, която изнасилва – Съветската „армия”
Държава, в която се въртят филми като „горкия редник Райън”, в които чужди избиват десетки германци по „германски” телевизии
Държава, в която театрите се правят от чужденци, държава в която всичко което е негерманско се протектира и изтиква напред
Държава, в която водят децата от малки в концлагери, за да им внушат чувство за вина - да ги възпитават в срам, и колко зли са били дедите им

Германия е демонизирана и оплюта в хиляди книги, филми, шоута, вестници, въобще медиа.
Германия е "виновна" освен за своите, но и за много чужди и приписани престъпления.
Германия е единствената страна днес по света, в която гордостта със сила в двете световни войни е забранена.
Германия е най-безродната страна като историческо "възпитание" и "комплекс за вина".

На един прогермански филм, аз мога да посоча 100, 1000 антигермански!
На една прогерманска статия за история, аз ще посоча милион против!
На един прогермански празник исторически, аз ще посоча десетки чужди и антигермански, дори световни!

Така ли е в Русия, в САЩ, както е в Германия за история и сила?
Така ли е във всяка друга евродържава както в Германия за история?
Така ли е в коя да е друга страна извън Европа, що иде реч за минало и гордост, за национална памет?
цитирай
4. germantiger - финално
23.11.2018 17:22
1. В центъра на Берлин има един голям мемориал за жертвите на холокоста – бетонни блокове, които не можеш да заобиколиш.
В София ти имаш ли мемориал на турците които си преименувал, това символ ли е за народ в собствената му столица?

2. В Германия и Австрия има паметници на кирилица за съветските освободители – изнасилвачи, ”освободители” от кого и какво?
Ти имаш ли турски или византийски паметници – на техните войници тук и колко, и къде, ако ги имаш?

3. В Германия ежегодно телевизиите им въртят филми като "Мръсната дузина" – филми, в които един американец избива 10 германци и чуждият е герой!
Ти гледаш ли в България филми, в които турчин убива 10 българи и е герой над теб?

4. Германците днес са най-безродният народ, най-смазаният, 90% от децата им (каквито все по-малко имат) не се интересуват от история. От малки ги „обучават” и водят в KZ лагери колко зли са били дедите им.
Твойте дъщери, синове или внучки българино, водят ли ги в Албания, където българи са подпалили няколко албански села барабар с жените и децата, водят ли ги в драмско където са удавили гръцко възстание или във варненско, за да почетат избитите от Калоян византийски войници, живи заровени с измама, когато им е обещал живот?

5. Днес в Германия списанията, телевизиите им се правят от всякакви чужденци, театрите им включително от български театрали. Всичко, което е чуждо, дори да не е култура, се протектира, се изтиква напред и печели уважение и защита, за сметка на своето, родното и германското. Днес всякакви евреи, руснаци, аржентинци и италианци пеят, "цигулират” или "пианират", "бивша" германска музика.
В България така ли е, а в Полша, в Чехия, в Русия, нейде другаде и ако е така, то колко е така сравнено с онова в „германия”?

6. ТОВА Е МЕРЗОСТ! Това е престъпление, това е убийството на една нация, това е най-малкото подигравка и ИЗВРАЩЕНИЕ!
цитирай
5. germantiger - ...
23.11.2018 17:24
СВЕТА НЕ ЗАПОЧВА И НЕ СВЪРШВА С КОНСКАТА ОПАШКА

още по-малко с ост-ойропейските боклуци убийци на германия - убийци демографски, културни и нравствени, разбира се, след тия с Ислам

цитирай
6. photostories - Ами много си поетично- патетичен. ...
23.11.2018 18:03
Ами много си поетично- патетичен. :) А изложената гледна точка в известна степен е едностранчива. В Германия в големите градове е кочина всъщност. Там също има кръпки по улиците и сгради, на които падат мазилките. Има фасове и боклуци по земята. Интересен е примерът ти с възрастния човек, който обича езика си. Те са стари националисти и патриоти. ;) Но във възрастовия диапазон 15- 30 г, дори и в семействата на "интелектуалци" си се шири жаргонът.
П.п: Не зная в България в каква среда си бил, за да имаш толкова отрицателно мнение за отношението на българина към езика ни, НО от написаното по- горе, вадя заключението, че в Германия просто не говориш с немците повече от "добър ден" и "приятен ден" или си в среда, в която се говори строго професионално. ;)
цитирай
7. germantiger - финално
23.11.2018 18:40
Сериозно ли германския език е по-беден от българския

обратното е и за това си има обяснение:

словообразуването в германския, което въпреки, че го прави тромав му дава словно богатство пред което българския е беден, отделно всички представки или там както се наричат суфикси, пресуфикси и пр. "неща" които правилно и в детайл не познавам, но са пъти по-богати от българския

ако добре помня в германския имаше поне 6 минали времена, а ако дойде реч до отделни думи - например сродните на гледам в германския думи са повече от българския вкл. в българския и жарогнните да ги наречем

ред и чистота в "германия" - сериозно ли, в градове като дуисбург, фрайбург, в майнения франкфурт или в хамбург ?! всики емигрантски градове в германия са доста мръсни и това ще прогресира

ВИЕ БЪЛГАРИТЕ ЛИ НЕ СЕ ГОРДЕЕТЕ, та вие сте еманация на самата гордост - по 10 пъти ако някой ден гледам телевизия по изключение чувам българско и българи и дуене, ако загледам някое предаване като Фермата отново по 10 пъти в него чувам българска пропаганда и баш гордост

вие българите се скъсвате да се гордеете с бол митове, лъжи, заблуди покрай истините и заслуженото

калпаци
цитирай
8. vminev - germantiger
24.11.2018 02:57
Добре ще е да цитираш коя част от статията ми те възмущава, преди да я критикуваш. Поздрави.
цитирай
9. vminev - :) Засега няма да трия някои от го...
15.06.2019 13:52
:) Засега няма да трия някои от горните коментари, защото съм "положително" настроен.

Не, немският не е по-богат от българският, най-малкото защото немският е много "нов" език, комуто тепърва предстои мутация и промени по силата на фонетичните звукови промени, по чията сила българският е изгубил своите падежи и сега е безпадежен (падежните окончания са запазени частично в края на думите под формата на суфикси). Именно трудните и "тежки" смешни думи от по 20-и-отгоре букви и звуци, свидетелстват, че езика тепърва ще се променя и опростява.

На немски език е почти невъзможно да се изпее спонтанно песен - нещо съвсем естествено за един език.

Да, българският и руският са извънредно по-богати от немският и английският. Само да припомня, че "Под игото " на дядо Вазов е трудно преводим на английски и почти непреводим на немски език.


Да не говорим, че същото е и за руските поети. Лексикалният фонд на писменният език у руснаци и българи е извънредно красив, богат и разнообразен.

"Прикапва пеещо капчука ранобуден,
и пеещо оглася моят крехък сън." - за защитниците на немското богатство (germantiger) - МОЛЯ, ПРЕВЕДЕТЕ НА НЕМСКИ! Eх, хайде - на английски поне.

СЪРДЕЧЕН УСПЕХ! :) :) :D :D

Ще се радвам да прочета преводите Ви! Защото едно е да се говори - съвсем друго - реално да се свърши нещо. Нали така? Е, чакам Ви, Вие сте наред.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vminev
Категория: Други
Прочетен: 158973
Постинги: 62
Коментари: 107
Гласове: 225
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031